Boekentip: Slim maar…
Door: Mineke op 19 december 2024
De eerste keer dat ik Slim maar… las, heb ik hele stukken overgeslagen. Ik wilde doorlezen in plaats van allerlei schema’s en checklists door te nemen Want wat ik las, was herkenbaar en ik wilde graag verandering. Daarvoor was het voor mij nodig om eerst te begrijpen.
Pas toen ik het boek voor een tweede keer las, heb ik van sommige executieve functies de vragenlijsten ingevuld en me verdiept in de checklists. Maar nog alleen van de onderdelen die het meest herkenning (en irritatie) gaven.
Inmiddels gebruik ik het boek als naslagwerk. Waarin ik gericht zoek naar tips die helpen bij de uitdagingen.
Zo liep ik er tegenaan dat het elke ochtend drama was. Er was de tegenzin om naar school te gaan, maar ook de uitdaging om op tijd klaar te zijn. Elke ochtend voelde als een strijd; ik was boos, hij was boos en we waren altijd maar net op tijd. Dingen als aankleden en ontbijten waren enorm gedoe. Deels door de vele prikkels van naadjes, labeltjes en schurende stof. En deels door het georganiseerd krijgen van al die taken. Wanneer ik hem probeerde te helpen, raakte hij snel overweldigd, wat vaak eindigde in nog meer frustratie en conflict.
Ik voelde me machteloos en had het gevoel dat niets werkte. Ik wilde mijn kind helpen zonder steeds tegenover elkaar komen te staan, maar wist niet hoe . De ochtenden vroegen zoveel energie dat ik, als iedereen eenmaal de deur uit was, het gevoel had dat ik er al een hele dag op had zitten. Het voelde alsof ik constant moest kiezen tussen (te veel) helpen of streng zijn. Dat evenwicht vinden was zo lastig, deels doordat ik enorm ging twijfelen aan mezelf. Deed ik het wel goed?
Met dit boek vond ik houvast, kon ik de checklist invullen, de stappen volgen. En beetje bij beetje ging het beter. Inmiddels loopt hier de ochtendroutine soepel en zijn de kinderen veel zelfstandiger. Waardoor ik meer energie over heb voor de rest van de dag.
Dus laat je niet overweldigen door de vele informatie, maar haal eruit wat voor jou helpt. Kleine, praktische stappen. En herlees je het boek nog een keer, dan haal je er weer andere dingen uit.
Als jij niet het hele boek wilt lezen, kan je ook beginnen met de blogs die ik er over schreef. O.a. Executieve functies versterken? Leuke dingen eerst! of de blogs specifiek over de verschillende executieve functies.
Wil je een checklist om te kijken welke executieve functies jij met je kind zou kunnen versterken? Schrijf je dan hier in voor de Nieuwsbrief en je ontvangt hem in je mailbox. Uiteraard komen alle Executieve functies ook uitgebreid aan bod in Hoogbegaafd Opvoeden All Inclusive
Lees verder:
Boeken
4 januari 2025
How2Talk2Kids; de gids voor effectieve communicatie met je hoogbegaafde kind
“Jij bent niet de baas over mij!” of “Ik kan zelf wel bepalen!” zijn zinnen die veel ouders bekend in de oren klinken en zijn een uitnodiging tot een eindeloze discussie. Maar wat als er een manier is om deze discussies te voorkomen en in plaats daarvan een positieve, respectvolle relatie met je kind op […]
Lees het artikelBoeken
29 december 2024
Positive Discipline: Opvoedtools die WEL werken voor hoogbegaafde gezinnen
Hoe zorg je ervoor dat respect, samenwerking en zelfvertrouwen de basis vormen in je opvoeding? Positive Discipline biedt het antwoord. Dit inspirerende boek van Jane Nelsen heeft al meer dan 30 jaar ouders, opvoeders en leraren wereldwijd geholpen om liefdevolle, respectvolle relaties met kinderen op te bouwen. Het is een gids vol praktische tools die […]
Lees het artikelBoeken
23 december 2024
Boekentip: Jagen, verzamelen en opvoeden
Dit boek is een beetje een vreemde eend in de bijt. Want hier staan best veel adviezen in die ik niet vind passen bij hoogbegaafde kinderen. En dingen die niet één op één toe te passen zijn in de tijd waarin we nu leven. Toch wilde ik het boek hier noemen, omdat ik het wel […]
Lees het artikel