Hoe de STARR-methode je helpt bij het vinden van een school

Door: Mineke op 29 november 2022

Vaak hoor ik dan ook dat ouders al bewust op zoek zijn gegaan naar een school die past bij de vlotte ontwikkeling en leerstijl van hun kind. Helaas blijkt het vaak toch niet te passen. Dan begint de zoektocht naar een andere school. En dan… Waar moet je op letten? Wat is belangrijk om te weten? En hoe kom je aan zo objectief mogelijke informatie?

Sta je op het punt een school te zoeken voor je kind? Of dat nou de eerste, tweede of soms zelf derde school is. En wil jij zo goed mogelijk uitzoeken of dit de juiste school is? Twijfel je wat bij je kind past? En waar jij je keuze op moet baseren? Vraag jij je bij alle mooie websites en verhalen af of dit in de praktijk wel echt zo werkt?

Kijk dan eens naar de STARR-methode. Deze methode wordt vaak gebruikt bij sollicitatiegesprekken om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van iemands functioneren. En dat is ook precies wat jij wilt; een zo realistisch mogelijk beeld van het functioneren van het onderwijs aan hoogbegaafde kinderen op deze school.

Hieronder lees je de stappen die je kunt doorlopen in het gesprek. Het is het meest logisch om met stap 1 te beginnen en ze dan op volgorde door te lopen, maar dat is zeker niet noodzakelijk. Dus ben je iets vergeten of voel je twijfel, dan kun je gewoon terug naar de vorige stap(pen).

  • Stap 1 Situatie

Vraag ze de huidige situatie te beschrijven rondom hoogbegaafdheid op school. Denk daarbij aan: het aantal HB-ers op school, in welke groepen, jongens of meisjes, hoe functioneren deze kinderen en hoe is het welbevinden?

  • Stap 2 Taak

Welke rol speelt school in de begeleiding van deze kinderen? Wie zijn hierbij betrokken? Leerkracht? IB-er? Wat is de rol van de directeur/beleid? Welke taken heeft de hoogbegaafdheidsspecialist?

  • Stap 3 Actie

Wat doet de school voor deze kinderen? Oftewel welke actie onderneemt de school voor deze leerlingen? Wordt er pluswerk gegeven? Is er een plusklas? Intern of extern? Vanaf welke leeftijd of groep is dit aanbod er? Wat wordt er in de klas mee gedaan? Wordt er extern hulp ingekocht?

  • Stap 4 Resultaat

Als ze de hoogbegaafde kinderen die nu op school zitten zouden moeten beschrijven, hoe zouden ze dat dan doen? Welke resultaten hebben deze kinderen behaald? En denk daarbij niet alleen aan cijfers en schoolse resultaten, maar misschien nog wel meer aan het aanleren van vaardigheden. Als ze net verteld hebben hoe het werkt op deze school, wat is dan het effect hiervan op de kinderen? Waar hadden de kinderen eerst moeite mee, maar gaat nu beter door de acties van deze school?

  • Stap 5 Reflectie

Wees er op alert dat alleen succesverhalen verdacht zijn! Hoogbegaafde kinderen passen doorgaans maar moeilijk in het huidige onderwijssysteem. En ondanks de goed intenties van alle betrokkenen, lukt het gewoon niet altijd. Wanneer de school hier niet over verteld, vraag dan expliciet naar die leerling waarbij het niet lekker ging. Wat daar mis ging? Of waar deze leerling dan vooral moeite mee had? En wat (achteraf gezien) beter had gekund.

De STARR methode geeft je houvast. En schroom niet om deze stappen als spiekbrief mee te nemen een gesprek in. Het is een belangrijke beslissing die je graag goed wilt doen. Dat begint met een goede voorbereiding.

Daarnaast is het noodzakelijk om naar voorbeelden te vragen, zodat je echt een goed beeld krijgt. Want voorbeelden geven het beste de werkelijkheid weer.

En de laatste, en misschien wel de belangrijkste, tip die ik je kan geven is: Volg je gevoel! Want dat klopt!

Lees verder:

Hoogbegaafd

7 mei 2023

Mama, juf wil je spreken

Het is een zonnige voorjaarsmiddag. Zo één waarop je zonder jas naar buiten kunt. Ik sta bij school te wachten en klets wat met de andere ouders, die ik net een beetje leer kennen nu onze zoon hier een paar maanden op school zit. De meeste weten niet dat dit voor ons de derde school […]

Lees het artikel

Hoogbegaafd

16 december 2022

Ik heb mijn kinderen geprogrammeerd om lui te zijn

Ik heb mijn kinderen geprogrammeerd om lui te zijn en nu neem ik ze dat kwalijk. Door het lezen van het boek Jagen, Verzamelen en Opvoeden kwam ik daar achter. Want als ik ga koken, mogen zij gamen. Of als ik even snel een klusje wil doen, mogen ze YouTube kijken. Heb ik boven iets […]

Lees het artikel

Hoogbegaafd

7 december 2022

Hoe vragen naar voorbeelden helpt bij het vinden van de juiste school

We laten allemaal graag onze mooie kant zien. Succesverhalen zijn nou eenmaal leuker om te delen. Dat zie je op de socials, maar ook op websites van scholen. Daar staan prachtige omschrijvingen van wat ze allemaal bieden. Ook voor hoogbegaafde leerlingen. Helaas blijkt de praktijk vaak toch anders. Het is daarom belangrijk om goede vragen […]

Lees het artikel