Positive Discipline: Opvoedtools die WEL werken voor hoogbegaafde gezinnen
Door: Mineke op 29 december 2024
Hoe zorg je ervoor dat respect, samenwerking en zelfvertrouwen de basis vormen in je opvoeding? Positive Discipline biedt het antwoord. Dit inspirerende boek van Jane Nelsen heeft al meer dan 30 jaar ouders, opvoeders en leraren wereldwijd geholpen om liefdevolle, respectvolle relaties met kinderen op te bouwen. Het is een gids vol praktische tools die je meteen kunt toepassen in je dagelijkse leven.
In deze blog duiken we in de belangrijkste inzichten uit dit boek, de rol die het boek speelt in ons gezin en waarom het de basis vormt voor het online programma Hoogbegaafd Opvoeden.
Wat is Positive Discipline?
Positive Discipline is meer dan een opvoedmethode; het is een filosofie gebaseerd op respect, empathie en duidelijkheid. Geschreven door Jane Nelsen, psycholoog, trainer en moeder van zeven kinderen, biedt het praktische strategieën voor het omgaan met kinderen van alle leeftijden. Het boek combineert theorie met tal van voorbeelden uit de praktijk, waardoor je meteen aan de slag kunt met de inzichten.
Wat ik leerde van Positive Discipline
Ik worstelde met mijn opvoeding, lag constant overhoop met iedereen in het gezin, belandde keer op keer in eindeloze discussie en voelde me overweldigd door de intensiteit van het gezin en wat dat met mijn emoties deed. Gelukkig kwam Positive Discipline op mijn pad. Dit is wat ik leerde;
- Opvoeden is geen machtsstrijd:
Opvoeden is een samenwerking. Met Positive Discipline leerde ik vriendelijk en vastberaden te zijn, zodat regels en afspraken nagekomen worden. En ik leerde mijn kinderen actief te betrekken, zodat zij het gevoel hebben dat ze van betekenis zijn en ze de ruimte krijgen op een positieve manier hun behoefte aan autonomie in te zetten. We doen het echt samen in ons gezin. - Emoties hoeven niet zo overweldigend te zijn:
Goede communicatie is de basis van elke relatie. Dit boek leerde mij beter luisteren naar wat onze kinderen echt zeggen, zodat ik daar op een duidelijke en positieve manier op kan regeren, zodat emoties sneller en makkelijker reguleren. - Respectvol zijn voor iedereen:
Hoe ga je om met kinderen die overal tegenin gaan? En alles ter discussie stellen? Voordat ik Positive Discipline leerde kennen kende ik maar 2 opties; ik belandde in een strijd met mijn kind of ik liet ze over mijn grenzen gaan (wat dan vaak later weer problemen gaf, omdat ik boos werd). Door Positive Discipline leerde ik beter omgaan met hun grenzen, maar vooral ook die van mezelf respecteren. Zodat ik me ontspannener voel en beter om kan gaan met alle intensiteit in het gezin. - Kinderen leren hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken:
Positive Discipline legt de nadruk op het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden. In plaats van kant-en-klare oplossingen te geven, leer je kinderen kritisch nadenken en verantwoordelijkheid nemen. In het begin vond ik dat een flink investering, maar inmiddels plukken we daar samen de vruchten van. - Omgaan met uitdagend gedrag:
Hoogbegaafd opvoeden kan soms een uitdaging zijn. Positive Discipline geeft praktische tools om met dit gedrag om te gaan zonder in conflicten te vervallen.
Hoe Positive Discipline de basis vormt voor ons programma
Het online programma Hoogbegaafd Opvoeden bouwt voort op de inzichten van Positive Discipline. Het combineert deze filosofie met kennis van en ervaring met hoogbegaafdheid. Met aanvullende tools, uit o.a. leiderschap en positieve psychologie, die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van hoogbegaafde kinderen en hun ouders.
Je leert onder andere hoe je:
- Rust en harmonie in huis brengt.
- Omgaat met de specifieke uitdagingen van hoogbegaafdheid.
- Je kind helpt zelfstandiger en zelfverzekerder te worden.
Waarom Positive Discipline perfect past bij hoogbegaafde gezinnen
Positive Discipline werkt voor hoogbegaafde gezinnen omdat het inspeelt op de specifieke behoeften van hoogbegaafde kinderen. Zij hebben vaak een sterke behoefte aan autonomie, groot rechtvaardigheidsgevoel en emotionele intensiteit. De methoden uit Positive Discipline, zoals het bieden van keuzes, richten op oplossingen en het inzetten op wederzijds respect, sluiten hier naadloos op aan. Het helpt ouders om de intensiteit en gevoeligheid van hun kind beter te begrijpen en biedt tools om grenzen te stellen zonder machtsstrijd. Dit creëert niet alleen rust in huis, maar versterkt ook de onderlinge band en het zelfvertrouwen van iedereen in het gezin.
Van lezen naar actie
Na het lezen van het boek was ik enorm enthousiast en voelde ik volop inspiratie om aan de slag te gaan. Maar daar bleef het ook bij. Pas toen ik de cursus Positive Discipline Parent Educator ging doen, lukte het om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Ik leerde hoe concreet de tools zijn, hoe ik er direct mee aan de slag kon gaan en ervaarde welke voordelen het meteen al opleverde.
Wil jij beginnen met het boek lezen?
https://www.bol.com/nl/nl/p/opvoeden-met-positive-discipline-boek/9300000032886427
Wil je niet alleen lezen, maar ook echt aan de slag met de tools van Positive Discipline? Schrijf je dan in voor het programma Hoogbegaafd Opvoeden en ontdek hoe je rust, respect en samenwerking in jouw gezin kunt bevorderen.
Lees verder:
Boeken
4 januari 2025
How2Talk2Kids; de gids voor effectieve communicatie met je hoogbegaafde kind
“Jij bent niet de baas over mij!” of “Ik kan zelf wel bepalen!” zijn zinnen die veel ouders bekend in de oren klinken en zijn een uitnodiging tot een eindeloze discussie. Maar wat als er een manier is om deze discussies te voorkomen en in plaats daarvan een positieve, respectvolle relatie met je kind op […]
Lees het artikelBoeken
23 december 2024
Boekentip: Jagen, verzamelen en opvoeden
Dit boek is een beetje een vreemde eend in de bijt. Want hier staan best veel adviezen in die ik niet vind passen bij hoogbegaafde kinderen. En dingen die niet één op één toe te passen zijn in de tijd waarin we nu leven. Toch wilde ik het boek hier noemen, omdat ik het wel […]
Lees het artikelBoeken
19 december 2024
Boekentip: Slim maar…
De eerste keer dat ik Slim maar… las, heb ik hele stukken overgeslagen. Ik wilde doorlezen in plaats van allerlei schema’s en checklists door te nemen Want wat ik las, was herkenbaar en ik wilde graag verandering. Daarvoor was het voor mij nodig om eerst te begrijpen. Pas toen ik het boek voor een tweede […]
Lees het artikel