Boekentip “De 7 uitdagingen”

Door: Mineke op 11 december 2022

Als het gaat over het welbevinden van hoogbegaafde kinderen, gaat het bijna altijd over de gouden driehoek van school-ouders-peers. Welke zegt dat het kind op al deze vlakken het juiste aanbod zou moeten krijgen wil het hoogbegaafde potentieel tot uiting komen. Want iedereen die volledig kan zijn wie hij in de kern is, ervaart een hoog niveau van welbevinden. Of te wel, zit lekker in zijn vel.

Als je echter kijkt naar de boeken die over hoogbegaafdheid gaan, richten veel zich op één van de onderdelen. Sommige zijn meer gericht op ouders, anderen zijn onderwijsgericht.

In “De 7 uitdagingen” van Tijl Koenderink is aandacht voor de uitdaging waar een hoogbegaafd kind tegenaan kan lopen in het onderwijs. Daarbij doet hij duidelijke handreikingen hoe hier mee om te gaan. Hij richt zich hierbij zowel tot leerkrachten als ouders. En stimuleert ook de samenwerking tussen school en thuis.

Dus is er sprake van hoogbegaafdheid en heb je een (welwillende) leerkracht die nog onvoldoende kennis heeft, dan is het een aanrader om allebei dit boek te lezen. Niet alleen creëer je daarmee een gezamenlijke taal tussen jou en de leerkracht, je werkt ook samen om het optimale klimaat te verzorgen voor het tot bloei komen van het talent van je kind.

Tijl Koenderink heeft als ‘ervaringsdeskundige’ 3 middelbare scholen versleten voordat hij na 8 jaar ploeteren zijn gymnasiumdiploma haalde met een 2,7 voor wiskunde. Een hoog IQ, maar toch constant vastlopend met de vraag ‘Hoe moet je nu leren?’ Na een reis door honderden boeken en na talloze gesprekken met leerkrachten, leerlingen, goeroes en coaches verspreid over drie continenten, kwam hij tot de conclusie: Er is een antwoord op die vraag! Wat dit antwoord is, kunt u nu lezen in dit vlot geschreven en overzichtelijke handboek. Een absolute aanrader voor iedereen die werkt met getalenteerde kinderen.

Lees verder:

Boeken

19 december 2024

Boekentip: Slim maar…

De eerste keer dat ik Slim maar… las, heb ik hele stukken overgeslagen. Ik wilde doorlezen in plaats van allerlei schema’s en checklists door te nemen Want wat ik las, was herkenbaar en ik wilde graag verandering. Daarvoor was het voor mij nodig om eerst te begrijpen. Pas toen ik het boek voor een tweede […]

Lees het artikel

Boeken

27 november 2024

Boekentip: Als je kind (g)een Einstein is

De eerste keer dat ik met hoogbegaafdheid in aanraking kwam was toen ik op het consultatiebureau de tip kreeg om een boek te lezen van Tessa Kieboom. Een voor mij onbekende naam. Dus ik ging naar huis met een gele post-it en nog diezelfde avond opende ik de laptop. Ik heb uren online zitten zoeken […]

Lees het artikel