Boekentip: Jagen, verzamelen en opvoeden

Door: Mineke op 23 december 2024

Dit boek is een beetje een vreemde eend in de bijt. Want hier staan best veel adviezen in die ik niet vind passen bij hoogbegaafde kinderen. En dingen die niet één op één toe te passen zijn in de tijd waarin we nu leven. Toch wilde ik het boek hier noemen, omdat ik het wel enorm inspirerend vind om eens anders te kijken naar het opvoeden in de huidige tijd.

Al vanaf de geboorte van onze oudste viel het mij op dat opvoeden tegenwoordig een vrij eenzame aangelegenheid is. Zeker vanaf het moment dat je partner na een paar weken weer aan het werk gaat. Ik voelde me er als moeder vaak alleen voor staan. Zeker toen ik merkte dat de ontwikkeling niet “volgens het boekje verliep”, maar in een heel ander tempo. En ik niemand kende die dat ook had.

We zeggen wel vaak “it takes a village to raise a child”. Maar hebben we die “village” eigenlijk nog wel? In dit boek wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. En de bijzondere ontwikkeling die we daar als maatschappij nog maar vrij recent in hebben doorgemaakt. Want veel moeders missen (bewust of onbewust) die “village”. De herkenning en erkenning die dit boek mij daarin gaf, verklaarde voor mij het gevoel en maakte mij milder naar mezelf. Ik miste niets geks, maar iets heel wezenlijks. Het lag dus niet aan mij.

Het boek beschrijft ook hoe andere culturen kijken naar de rol van kinderen. Het inspireerde mij tot het meer betrekken van de kinderen bij de taken in en om het huis. Dit blijkt een perfecte manier om kinderen te laten voelen dat ze erbij horen en van betekenis zijn. Iets wat een belangrijk fundament is in Hoogbegaafd Opvoeden, waar we altijd kijken naar hoe het kind de behoefte aan autonomie op een positieve manier kan invullen (zodat het later niet op een negatieve manier hoeft).

Zelf merk ik de neiging om, als er al veel strijd in huis is, minder taken bij mijn kind neer te leggen. Want dan heb ik nog meer gedoe. Dit boek pleit juist voor het geven van meer taken, grotere verantwoordelijkheid en vertrouwen. Waardoor kinderen zelfstandiger en behulpzamer zijn. En er minder strijd is. Hier thuis werkt het (meestal).

Jagen, verzamelen en opvoeden is dus zeker een aanrader om te lezen, ter inspiratie. Het is dus geen boek over hoogbegaafdheid en veel van de tips zou ik ook niet toepassen bij gevoelige kinderen of überhaupt in deze moderne tijd. Oordeel zelf! Benieuwd wat jij er van vindt!

https://www.bol.com/nl/nl/p/jagen-verzamelen-opvoeden/9300000016554822/?Referrer=ADVNLGOO002008J-S–9300000016554822&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAgoq7BhBxEiwAVcW0LKaa6vdtEISBQ8aS6PS9Qzt132WQ0Vztjt3183l8BpRPQ4kZL5WeehoCjLMQAvD_BwE

Lees verder:

Boeken

4 januari 2025

How2Talk2Kids; de gids voor effectieve communicatie met je hoogbegaafde kind

“Jij bent niet de baas over mij!” of “Ik kan zelf wel bepalen!” zijn zinnen die veel ouders bekend in de oren klinken en zijn een uitnodiging tot een eindeloze discussie. Maar wat als er een manier is om deze discussies te voorkomen en in plaats daarvan een positieve, respectvolle relatie met je kind op […]

Lees het artikel

Boeken

29 december 2024

Positive Discipline: Opvoedtools die WEL werken voor hoogbegaafde gezinnen

Hoe zorg je ervoor dat respect, samenwerking en zelfvertrouwen de basis vormen in je opvoeding? Positive Discipline biedt het antwoord. Dit inspirerende boek van Jane Nelsen heeft al meer dan 30 jaar ouders, opvoeders en leraren wereldwijd geholpen om liefdevolle, respectvolle relaties met kinderen op te bouwen. Het is een gids vol praktische tools die […]

Lees het artikel

Boeken

19 december 2024

Boekentip: Slim maar…

De eerste keer dat ik Slim maar… las, heb ik hele stukken overgeslagen. Ik wilde doorlezen in plaats van allerlei schema’s en checklists door te nemen Want wat ik las, was herkenbaar en ik wilde graag verandering. Daarvoor was het voor mij nodig om eerst te begrijpen. Pas toen ik het boek voor een tweede […]

Lees het artikel